Waardeverbetering of waardevernietiging?

Als ondernemer van een snelgroeiend bedrijf, ben je al vaak een ondernemer van het ‘optimistische ras’. Regelmatig gekenmerkt door de roze bril en vertrouwen dat alle investeringen zich straks in de toekomst gaan terugverdienen. Het is maar goed dat dit type ondernemer er is. Zonder dit optimisme, zou geen mens risicovol tijd, geld of energie investeren. Dus dat betekent vele starters, (start-Ups en Scale-Ups), MBO’s en overnames.

Maar dit soort optimisme heeft natuurlijk ook zo z’n nadelen. Optimisten zijn sterk bezig met het verkrijgen van meer klanten en omzet en zijn minder bezig met de mogelijke bedrijfsrisico’s. En zolang de wind in de rug zit, raken de potentiële gevaren in het bedrijfsmodel al snel naar de achtergrond. De zogenaamde blinde vlekken.

In tijden van grote verandering – snelle groei of krimp – kunnen blinde vlekken voor potentiële waardeverbetering en/of waardevernietiging veranderen in dode hoeken. De dode hoeken zitten zowel in het bedrijfsmodel als in de ondernemer zelf. Ik weet inmiddels na 10 jaar ondernemen dat het makkelijk adviseren is aan de zijlijn. Een ander ziet namelijk precies wat je beter en anders kunt doen. Maar de oplossing zit nooit alleen in meer doen. Het is jouw mindset en onderliggende overtuigingen die bepalend zijn voor de keuzes die je maakt en daarmee de resultaten die je bereikt. Dus zorg ervoor dat je optimistische toekomstvisie ook daadwerkelijk realiteit wordt.

Herken je dit? Loopt jouw bedrijf ook vast of heb je groeipijnen, neem dan contact met mij op info@helenetiggelhoven.nl .

 

Add Your Heading Text Here

Logo_tiggelhoven

Helene Tiggelhoven: 15+ jaar ervaring in Search, Bedrijvendokter en Informele Investeringen

Newsletter

Join our newsletter to get the free update, insight, promotion about the entrepreneur, business, and career.